
Najprostsze ciasto świata
Nie oszukujmy się – desery są super i każdy z nas lubi czasem (albo i częściej) przyjąć ponadnormatywną dawkę glukozy. Osobiście, poza spożywaniem słodkości lubię je przyrządzać, a od dłuższego już czasu największa frajdę sprawia mi przygotowywanie ich według własnego widzi-mi-się i w wersji jak najbardziej dietetycznej. Nie chodzi tu (jedynie) o manię liczenia kalorii, po prostu stworzyć smaczny deser, który nie tylko zaspokoi naszą zachciankę na słodkie, ale również będzie dobry dla naszego ciała, nie jest łatwo, a ja kocham wyzwania. W przypadku tego ciasta chyba osiągnęłam sukces – jest pyszne, lekkie i proste do przygotowania (łatwiej chyba być nie może, pomijając ciasto z mikrofali w 3 minuty). Idealne dla wszystkich łasuchów, którzy chcą nieco oszukać samych siebie – bo po zjedzeniu nawet kilku kawałków i wilk będzie syty, i owca (czyt. figura) cała.
Potrzebujesz*:
Dodatkowo: okrągła blaszka 20-22cm
* Największą zaletą najprostszego ciasta na świecie jest to, że skład można śmiało modyfikować, np. pominąć serek włoski lub płatki Fitness, albo odwrotnie – dodać coś ekstra do masy, np. rodzynki. Niech pokieruje nami (nie)rozsądek:)
Przygotowanie:
Et voilà! Ciasto jest naprawdę pyszne, szczególnie docenimy je w upalne lato (jeśli nie w tym roku, to na pewno w następnym). Jego kaloryczność ściśle zależy od ilości użytego przez nas miodu/cukru oraz płatków Fitness, ale wierzę, że nie pozwoliliście sobie na folgowanie i ograniczyliście zużycie tych składników do niezbędnego minimum:) Zapewniam, że smak malin w połączeniu ze schłodzoną masą jogurtowo-serową i galaretką wystarczy, aby zaspokoić Wasze pragnienie słodkości:) Wiem, bo sprawdziłam na sobie!
- 680g (2 duże opakowania) jogurtu light typu bałkańskiego,
- 250g (1 opakowanie) serka typu włoskiego (np. Capri),
- miód/cukier/stevia – ilość według uznania,
- ok. 2,5 łyżki żelatyny,
- 1 opakowanie galaretki owocowej,
- owoce (polecam porzeczki, borówki amerykańskie lub maliny),

- opcjonalnie: płatki Nestle Fitness, ilość według uznania.

- Do miski przełóż jogurt oraz serek, dodaj miód lub cukier według uznania. Dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem.
- Do kubeczka wsyp żelatynę, dodaj 3-4 łyżki ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na chwilę. Pamiętaj, aby nie dopuścić do stężenia żelatyny.
- Namoczoną żelatynę dodaj do masy ciasta, dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem. Masę odstaw na bok, aby delikatnie stężała.
- Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozpuszczoną galaretkę odstaw na bok (można wstawić do lodówki) do momentu, aż zacznie tężeć.
- Opcjonalnie : Na dno blaszki wysyp dowolną ilość płatków Fitness, wyrównaj powierzchnię. Za pomocą tłuczka rozgnieć płatki, ponownie wyrównaj.
- Gdy masa jogurtowo-serowa zacznie tężeć, wylej ją na warstwę płatków (jeśli nie użyłaś/eś płatków, masę wylej na dno blaszki). Całość wstaw do lodówki na około 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj owoce – umyj je i pokrój (dotyczy owoców typu nektarynki czy gruszki, owoce leśne dodajemy w całości).
- Gdy masa ciasta stężeje, ułóż na niej warstwę owoców. Na wierzch wylej tężejącą galaretkę. Wstaw do lodówki do momentu całkowitego stężenia (około 1-2 godziny).

Wersja z malinami i borówkami amerykańskimi

Wersja z porzeczkami
0