
Sałatka z kaszą pęczak i sosem pomidorowym
Dawno nie było na stronie żadnego przepisu, a przepisu na danie słone (nie licząc domowego masła orzechowego) nie było wręcz wcale! Nadszedł czas, aby to zmienić, zwłaszcza że ostatnimi czasy coraz więcej kombinuję w kierunku właśnie dań obiadowych/lunchowych, którym daleko do miana „słodyczy”. Przez lata specjalizowałam się w rodzinie w ciastach i deserach, wciąż jednak powtarzałam, że kiedyś w końcu złapię bakcyla na pozostałe rodzaje potraw. Nie wiem, czy to już, ale ewidentnie mam ochotę na dobre, zdrowe i lekkie (oczywiście) posiłki, zwłaszcza takie, które bez problemu mogę zjeść na uczelni. Poniższy przepis na sałatkę jest moją wariancją na temat receptury z najnowszego numeru Women’s Health (str. 41). W magazynie podano, że pęczak wspomaga walkę o płaski brzuch, więc postanowiłam się skusić 🙂 Zmodyfikowałam jednak nieco propozycję redakcji, eliminując oliwki i pieczoną paprykę, a to dlatego, że akurat tego w domu nie miałam… 😉 Wydaje mi się więc, że moja propozycja będzie dużo prostsza w wykonaniu ze względu na składniki, a w wykonaniu to jest wręcz banalna. Do dzieła!

- 200 g kaszy jęczmiennej pęczak (ważąc przed ugotowaniem),
- 1 niedużą cebulę,
- ząbek czosnku,
- 1 małą puszkę koncentratu pomidorowego,
- 5-6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy,
- 2-3 łyżki nasion słonecznika,
- pół pęczka świeżej pietruszki,
- ok. 100g pomidorków koktajlowych,
- 100g sera feta.
- Kaszę pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 15 minut). Możesz dodać do wody łyżkę oliwy z oliwek, aby kasza się nie skleiła po wysuszeniu.
- Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż. Oba składniki podsmaż z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek.
- Gdy cebula i czosnek delikatnie się zarumienią, dodaj koncentrat pomidorowy i dalej podgrzewaj na średnim ogniu.
- Suszone pomidory pokrój na średniej wielkości kawałeczki, następnie dodaj do sosu na patelni.
- Wszystko podsmażaj razem na patelni jeszcze przez kilka minut.
- Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Uwaga: ostrożnie z solą, dodawany później ser feta jest bardzo słony!
- Ugotowaną i odcedzoną kaszę pęczak wsyp do dużej miski, dodaj sos podsmażony na patelni.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki, pietruszkę posiekaj i wszystko to dodaj do kaszy i sosu.
- Dodaj jeszcze nasiona słonecznika. Całość wymieszaj ze sobą za pomocą łyżki (można posłużyć się dwiema, aby składniki się lepiej połączyły). Jeśli sałatka wydaje Ci się sucha, możesz dodać łyżkę oliwy z oliwek.
- Sałatkę można przełożyć na półmisek lub pozostawić w misce. Wierzch posyp pokruszonym serem feta.




Jeśli ktoś z Was nie zna jeszcze kaszy pęczak (ja np. użyłam jej po raz pierwszy, a jadłam może po raz piąty w życiu), to mogę podać kilka faktów, które z pewnością przekonają każdego do spróbowania. Pęczak jest jednym z trzech typów kaszy jęczmiennej (na sklepowych półkach znaleźć można jeszcze kaszę perłową i łamaną). Dzięki bardzo niewielkiemu stopniowi przetworzenia, to właśnie pęczak uznawany jest za najzdrowszą odmianę kaszy jęczmiennej – produkowany jest z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Charakteryzuje go bardzo wysoka zawartość błonnika, dzięki czemu przyczynia się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu (tzw. LDL) we krwi, a także pomaga regulować poziom glukozy we krwi. Wiążąc się z wodą w żołądku, zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Zalecany przede wszystkim cukrzykom oraz osobom cierpiącym z powodu chorób układu pokarmowego. No i jest wysoce wskazany dla osób pragnących się zdrowo i lekko odżywiać – chociaż to ryż uznawany jest za sprzymierzeńca odchudzania, pęczak ma jeszcze mniej kalorii od niego 🙂